BYD Sealion 7 – Godt førstehåndsindtryk, men ...
Motors vurdering
BYD Sealion 7
- Plads i kabinen
- Kvalitetsfornemmelse
- Seks års garanti
- Bagrude
- Opladning
- Assistentsystemer
Fabriksdata
-
Motor2 elmotorer - firehjulstræk. Batteri (brutto): 91 kWh
-
CO2 udledning0 g/km
-
Effekt530 hk
-
Moment690 Nm
-
Topfart215 km/t.
-
Acc. (0-100)4,5 sek.
-
Køreklar vægt2.435 kg
-
Maks. påhængsvægt1.500 kg
-
Akselafstand293 cm
-
Officiel rækkevidde502 km
-
Garanti (bil/lak/rust)6 / 6 / 12Bil og lak højst 150.000 km. Batterigaranti: 8 år/200.000 km
-
MålL:483 cm B:193 cm H:162 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 4,95 kr./km
- Målt rækkevidde 435 km
Det går hurtigt på bilmarkedet. Kinesiske BYD blev præsenteret i slutningen af 2022, og allerede nu har de hele seks bilmodeller på markedet. Sealion 7 hedder seneste skud på stammen, og der er tale om en stor SUV, der lander midt i den mest sælgende bilklasse netop nu.
Priserne starter ved 340.000 kr., men ønsker man lidt mere af det hele, er bedste køb at vælge topmodellen Excellence, der koster 50.000 kr. mere. Så får du også firehjulstræk, over 500 hk, 9 kWh større batteri, ægte læder og lidt mere udstyr.
Uanset hvilken variant du vælger, får du en helt ualmindeligt flot samlet og lækker bil. Designet i kabinen er meget skulpturelt, samtidig med at det ikke virker for vovet. En smal, snoet sti, hvor Sealion 7 ligger lige i midten. Her adskiller den sig fra BYD’s billigste model Atto3, der har et nærmest syret interiørdesign.
God plads – især på bagsædet
Der er på kanten af overvældende god benplads på bagsædet. Det kinesiske marked kræver god benplads på anden række, og det er bedre end i en del af konkurrenterne i de mellemstore SUV-modeller som f.eks. Tesla Model Y.
Sæderne støtter også godt foran, hvor topmodellen har el-betjening af sædet og elektrisk justering af lårstøtten. Man skal lige finde ud af knapperne, men når logikken har indprentet sig, kan du virkelig finde dig godt til rette.
Bagagerummet er pænt uden at være prangende, BYD reklamerer med 520 liter, men det er målt til loftet på bilen. Bagagerumsdækkenet er noget længere nede, så det er ikke den helt store familieflytter på det punkt.
Foran er der en frunk på 58 liter. Det giver lidt ekstra, men ikke nok til at matche klassens største modeller. Bagklappen har ingen vinduesvisker, så i dårligt føre kan udsynet bagud være dårligt – også fordi selve ruden er ganske smal.
Hvordan kører BYD Sealion 7?
Affjedringen på Sealion 7 er hæderlig. Den er baseret på Seal-modellen, der er meget fast affjedret. BYD har også en anden mindre SUV, der hedder Seal-U, og som har en ganske uharmonisk og for blød affjedring. Her placerer Sealion sig lige midt imellem – den svømmer ikke rundt som Seal-U, men er heller ikke helt så fast som Seal.
Du er dog ikke i tvivl om det, når du kører over et brønddæksel i byen, for Sealion er til den faste side. Søger du en komfortabel bil, er en konkurrent som Skoda Enyaq et bedre valg.
Topmodellen har firehjulstræk og 530 hk. Det kunne imponere for år tilbage, men man finder ud af, at 0-100 km/t på 4,5 sekunder ikke giver den store nytteværdi i en familiebil. Her er rækkevidde og effektivitet mere interessant, og der er Sealion primært god, fordi den har et stort batteri.
Hvad er rækkevidden på BYD Sealion 7?
91 kWh lyder kapaciteten på, og ud fra en forbrugsmåling har vi beregnet en rækkevidde på 435 km om sommeren og 360 km om vinteren. Det er ikke imponerende bilens store batteri taget i betragtning.
Årsagen er, at effektiviteten er dårlig, så du vil som ejer opleve et højere strømforbrug end i mange af konkurrenterne. Nu er energiudgifterne generelt lave, men højt forbrug gavner hverken pengepungen eller klimaet.
Vi havde bilen til test om vinteren, og der var 4 grader, da vi lavede vores lademåling. Her skuffede Sealion 7, for brochuren lover op til 230 kW, og under vores test toppede den på 175 kW efter tyve minutters ladning.
Efter 15 minutter kom der strøm på til 140 km motorvejskørsel, og efter 30 minutter ville den kunne køre 315 km. Det vil den formodentlig kunne gøre bedre om sommeren, men om vinteren halter lynladningen.
Stilhed og lækker lyd
Lydniveauet i kabinen er en ting, som gør sig bemærket på køreturene, for Sealion 7 er påfaldende stille. Ikke at Sealion er helt lyddød, men i forhold til andre biler virker den mere tyst og bedre afskærmet fra omverdenen. Det giver mere ro i kabinen, hvilket også er en komfortfaktor.
En del af standardudstyret er Dynaudio-anlægget, der i den grad kan spille kabinen op. Der kommer virkelig god musik og stemmer ud af de 12 højttalere, som anlægget består af. Det er i øvrigt også standard på den billigste variant af Sealion.
Den store skærm i midten styrer lyden og mange andre funktioner i bilen. Her virker skærmmenuen bedre end i BYD’s første modeller, men det er ikke den mest logiske opbygning i modellen. Der er trådløs mobilopkobling til Android Auto og Apple CarPlay, men ikonerne bliver bare blæst op på den 16” store skærm.
Her kunne de som i konkurrenter med store skærme sætte flere ikoner på, så man reelt fik ekstra funktionalitet, nu man har pladsen. Kameraer med højere opløsning havde også givet en større kvalitetsfornemmelse og ville gøre det nemmere at se rundt om bilen. Måske det kommer senere.
Irriterende alarmer
Det er, som om nogle af de førervendte softwareløsninger ikke er kommet helt på plads. Det gælder også for bilens køreassistenter, der halter lidt efter. Alarmen for at overtræde fartgrænserne fungerer som i mange andre biler ikke helt pålideligt, så ofte må man slå den fra for at kunne følge fartgrænserne uden at blive mødt af et bipperi fra helvede.
Efter godt to sekunders kiggen på medieskærmen kommer der også en „keep you eyes on the road“-advarsel. Det ville man også gøre, hvis funktionaliteten var nemmere. Det er BYD ikke ene om, men irriterende er det. Det kræver blot to tryk på skærmen at slå alarmerne fra, men formålet burde være, at de reelt virker.
Den adaptive fartpilot fungerer fint, og vi oplevede ikke underlige opbremsninger som med nogle andre nyere bilmærker. Helt så godt fungerer styreassistenten ikke. Den reagerer, når den nærmer sig en vognbanelinje, i stedet for at centrere sig i forhold til linjerne. Den har også meget kraftigt fat om rattet, hvilket kan være irriterende for nogle. Systemet kan dog slås fra.
God garanti er en styrke
Et system som ikke kan slås til, er adaptive LED-forlygter. Det har flere biler i denne prisklasse, men andre kinesiske biler i samme klasse har det heller ikke. Måske det kommer med tiden, indtil da kan man glæde sig over et ganske kraftigt langt lys, og at bilen selv kan blænde op/ned uden at genere modkørende.
En klar styrke ved BYD Sealion 7 er dens garanti. Der får du seks års garanti på både bil og lak, og selvom der er en km-grænse på 150.000 km, er det virkeligt et stærkt kort i forhold til de europæiske konkurrenter.
Selve bilen er BYD ikke kommet helt i mål med, men kan du leve med de kritikpunkter, der er nævnt her i testen, kan Sealion 7 godt anbefales.
Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler
Vi har siden 2016 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.